Kahjustada saanud nahk ja kuidas seda taastada?

Kahjustada saanud nahk ja kuidas seda taastada?
30.05.2020 Bellapierre

Nahal on tähtis osa meie immuunsüsteemis – see kaitseb keha väliste ohtude eest ja samas hoiab kehale olulisi aineid organismis. Nahk reguleerib kehatemperatuuri, sünteesib organismi jaoks tähtsat D-vitamiini ja kaitseb bakterite eest.

Naha seisukorral ja välimusel on tähtis osa meie tervises ning heaolus. Kui nahk on terve, kaitseb see organismi kahjulike keskkonnamõjude eest ning püsib sile, klaar, hästi niisutatud ja ühtlase jumega.

Selleks, et nahk saaks piisavalt toitaineid ja säiliks elastne, tuleb süüa mitmekesist toitu ja juua palju vett. Samuti tuleks regulaarselt nahka puhastada, kuna sellele kogunevad surnud naharakud ning mitmesugust mustust.

Nahk koosneb unikaalsetest lipiididest, mida ei leidu kusagil mujal kehas. Lipiidid annavad nahale kaitsva barjääri välismõjude eest ja tugevdavad nahabarjääriNaha seisukorda ja välimust mõjutavad paljud kehasisesed ja kehavälised tegurid.

Peamised kehasisesed tegurid on pärilikkus, hormoonid ja mõned terviseprobleemid, näiteks diabeet. Kehavälisteks teguriteks on liiga sage pesemine, keemilised tegurid, kliima ja keskkond (õhutemperatuur ja päikesekiirgus). Kui sisemiste või väliste tegurite toimel sarvkihi kaitsebarjäär kahjustub, häirub naha normaalne niiskustasakaal ning nahk muutub vastuvõtlikumaks nahaärrituse, ekseemi ja infektsiooni tekkeks. Kõik tegurid pole meie kontrolli all, kuid palju on siiski ka meie enda teha.  Sobiv nahahooldus kaitseb nahka ja tagab sellele kauemaks noorusliku väljanägemise.

Terve naha säilitamiseks on kõige olulisem vältida naha pidevat kokkupuudet niiskusega. Oluline on, et nahk säilitaks teatud niiskuse, ega muutuks liiga kuivaks või märjaks.

Terve naha jaoks on tähtis ka mitmekülgne toitumine. Näiteks rohkelt C-vitamiini ja vähe rasva sisaldavad toiduained aitavad nahal säilitada nooruslikku väljanägemist, ning väga kasulikud on kõiksugu puu- ja köögiviljad. Samuti on oluline kehaline aktiivsus, tervislik eluviis ja piisavalt pikk ööuni. Lisaks võib pidev pinge ja stress põhjustada naha tundlikkust ja kutsuda esile erinevaid nahaprobleeme.

Seega on väga tähtis vaadata üle oma ilurutiinid, toitumine ja üldine eluviis. Hoolitsetud nahal on tähtis osa meie elukvaliteedis.

Oleme alati abiks ja nõuks kui Teil on küsimusi!

Olge terved!